Sveikiname su artėjančia Kovo 11-ąja!

Žinia, artėja Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo diena – Kovo 11-oji. Todėl norime pasidžiaugti Kolegų iš Žvejų rūmų sumanymu. Jų iniciatyva Kovo 11-osios proga (18.00 val. Teatro aikštėje) miestiečiams bus dalinamas lietuvinininkų varškės pyragas (išsami šventinių renginių programa: https://bit.ly/3sOK5cE).
 
Įdomu, kad šio pyrago receptą kolegos aptiko Klaipėdos etnokultūros centro filme „VARŠKĖS PYRAGAS“ iš ciklo „KĄ MES BEVALGĖM? KLAIPĖDOS KRAŠTO TRADICINIAI VALGIAI“ (režisierė ir scenarijų autorė Dalia Kiseliūnaitė).
Džiaugiamės, kad pastarasis turinys apie Mažąją Lietuvą įgauna vis naujas formas. Na, o norintiems šio pyrago išsikepti namuose, siūlome receptą.
 
Reikalingi ingridientai, žr. paveiksliuką. Pyrago gaminimo EIGA:
 
I SLUOKSNIS. Išplakame 4 kiaušinius, įberiame 200–250 g. cukraus. Įdedame 200 g. kambario temperatūros sviesto, 2 šaukštus grietinės ir viską gerai išmaišome. Į persijotus miltus (250 g.) įberiame šaukštelį kepimo miltelių ir permaišome su sausais miltais. Į išmaišytą tešlos ruošinį įlašiname kelis lašus mėgstamo kvapo esencijos (migdolų, vanilės, romo) ir (arba) pusę pakelio vanilinio cukraus. Po truputį beriant miltus, viską maišome iki vieningos masės.
 
II SLUOKSNIS. Išplakame 3 kiaušinius, sudedame 0,5 kg. pusriebės arba naminės varškės, 2 pilnus šaukštus lydyto sviesto, 2 šaukštus cukraus, įlašiname tos pačios kvapų esencijos. 2 šaukštus persijotų miltų sumaišome su 1 arb. šaukšteliu kepimo miltelių ir puse pakelio vanilinio cukraus ir viską suberiame į varškę. Vietoje sausų miltų galima dėti porą šaukštų tešlos, kuri paruošta I sluoksniui. Į sumaišytą masę įberiame pagal skonį – razinų, džiovintų spanguolių ar kitokių džiovintų vaisių ar uogų. Šaukštu išmaišome.
 
III SLUOKSNIS (pasirinktinai). Galima paruoštos tešlos dalį (apie 2 šaukštus) atidėti ir į jį įberti kakavos miltelių, šis sluoksnis dedamas viduryje.
 
KEPIMAS. Tešlos konsistencija turi būti tokia, kad sunkiai kristų nuo šaukšto. Kepimo popieriumi arba specialiu sluoksniu padengtoje skardoje lygiai paskirstome tešlos sluoksnį (jei naudojamas kakavinis sluoksnis, tada jis bus antrasis), po to varškės sluoksnį, viršų lengvai padekoruojame tešlos likučiais. Orkaitė turi būti įkaitusi iki 180 C, tokioje temperatūroje kepame apie 50 min. Iškeptas pyragas turi būti lengvai išsipūtęs, gelsvai rusvos spalvos, purus.
 
Kviečiame visą gamybos procesą stebėti vaizdo įraše bei susipažinti su receptu pasidaliniusia Edita Gložaitiene: https://bit.ly/3Mt8eNE

Data: 2022-03-11 | Pradžia: 10:00 val